4/25/2006

75 anys de la 2ona República Espanyola el 14 d'abril de 2006

Tot i que ja han passat uns quants dies de la data exacta no deixa de rondar-me pel cap
la idea que he d'escriure'n quelcom, ni que sigui per tenir la consciència tranquila. Penso que fou un fet de la nostra història prou important com per recordar-lo i tenir-lo present en aquests temps que corren; siguis republicà, independentista, contrari o indiferent al tema cal coneixer-lo mínimament per poder-lo jutjar amb un mínim de sentit.

El 12 d'abril de l'any 1931 es van celebrar eleccions municipals en les quals es va obtenir una victòria aclaparadora per part dels partits republicans a nivell estatal. Aquesta victòria va significar la fi del regnat d'Alfons XIII que va fugir a l'exili (primerament França i llavors Roma) i l'inici de la segona república espanyola. Poc abans de deixar el poder, el rei va intentar salvar el règim dictatorial desfent-se de Primo de Rivera i intentà un retorn (ja impossible en aquells moments) al constitucionalisme. Evidentment no ho va aconseguir i com he dit va fugir a l'exili a l'espera de temps més propicis. Malauradament no va tenir sort i dic malauradament perquè crec que hagués sigut preferible que tornés a regnar Alfons XIII que no pas la dictadura que vàrem obtenir a canvi per part del general Franco.

Dos dies més tard, el 14 d'abril, Lluís Companys, alcalde de Barcelona en aquells moments, va proclamar la República Catalana. La gent omplia els carrers i es respirava un grant ambient d'eufòria. Fou el primer en fer-ho però no pas l'últim; i dic això ja que unes hores més tard, Francesc Macià anava més lluny: aprofitant el buit de poder degut (entre d'altres) a l'exili del rei, va declarar des del balcó del palau de la Generalitat a la plaça de Sant Jaume a la (com diria un company meu) gran capital de la nació catalana l'Estat Català. Al llarg del dia Macià va moderar el seu discurs fins a tres vegades deixant com a vàlida la República Catalana integrada a la Federació Ibèrica.

Aquesta República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica només durà tres dies ja que Niceto Alcalà Zamora (nou president de la república) va pressionar i negociar Macià perquè la República Catalana desaparagués i a canvi s'instaurés la Generalitat de Catalunya. Es va aconseguir! Catalunya va recuperar, després de segles i sumprimida des de 1716, la Generalitat, que es regiria per l'Estatut de Núria de 1932.

Arreu del país s'han fet actes d'homenatge per recordar aquells dies i el que succeí anys més tard. A Girona s'ha col·locat una bandera republicana ben grossa que oneja amb el vent suau dalt de tot de l'edifici del museu d'històra de la ciutat. Fa goig de veure-la!

4/23/2006

23 d'abril: Sant Jordi

Avui soms 23 abril, un dia assenyalat a Catalunya per la tradició i la festivitat. Que Sant Jordi sigui patró dels cavallers es deu (segons el costumari Català de Joan Amades) a l'ajut que va fer el Sant al rei Pere I l'any 1094. Segons es diu, el rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després d'invocar Sant Jordi. Per agrair la gesta el rei va anomenar-lo (no només patró de la cavalleria) sinó també de la noblesa catalana. A Catalunya la festa es va generalitzar a meitat del segle XV. La Generalitat de Catalunya en el seu dietari del 17 d'abril de 1456 va declarar el 23 d'abril públicament com a dia festiu i dos segles més tard, el 1667 el Papa Climent IX aprovà oficialment que dit dia fos festiu tot i que actualment així no sigui.

No cal dir que per tothom és ben sabuda la llegenda i per tant no l'explicarem tantmateix si que exposarem algun refrany de la diada:

"Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc, podràs beure el vi a raig"
"Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, ves-te'n a casa que prou ordi hi haurà"
"Quan per Sant Jordi gela, mal any de peres"
"No diguis hivern passat que Sant Jordi no hagi passat"

Més informació de Sant Jordi aquí.

Enguany estic força content del resultat del dia d'avui tot i que podria estar-ho més. Per una banda no m'ha agradat massa que la diada caigués en diumenge no obstant he pogut comptabilitzar força senyeres més penjades dels balcons de la ciutat: només al meu carrer n'hi havia vuit (que poques!) però més que altres anys, de veres!

Ja per acabar, no em voldria despedir del meu primer "post" al blog sense recomanar un llibre de lectura (cita obligada avui) d'una gran persona com ha sigut Francesc Ferrer i Gironès que malauradament ens va deixar no fa massa i que es titula "El Gran Llibre per la Independència, mil raons a favor de les llibertats de Catalunya (1461-2005)".

Proximament més en aquest fantàstic blog que acabo d'iniciar. Lliure de comentaris i sense censura, obert a tots els públics.